Wie ben ik

Ik ben Carien Kuypers – van Dongen, geboren in Leiden (1967) en opgegroeid in Santpoort. Na heel wat omzwervingen heb ik mijn passie voor keramiek ontdekt. Allereerst heb ik de opleiding klassiek zang gedaan op het conservatorium maar omdat dit niet mijn wereld bleek, ben ik de logopedie opleiding gaan doen. Na afronding heb ik jarenlang gewerkt in mijn eigen praktijken en Audiologisch Centrum Rotterdam. Hierna, toen ik mijn kinderen had gekregen, ben ik gestart met de deeltijd keramiek opleiding in Gouda (SBB).

Passie voor keramiek

Na een aantal jaren besloten mijn man en ik om naar het oosten van het land te verhuizen waar ik opnieuw een logopediepraktijk startte. Ik kreeg vier kinderen en besloot de logopedie vaarwel te zeggen. De passie voor keramiek bloeide op en ik ben me erop gaan toeleggen. Ik volgde allerlei keramiekcursussen en ben nu bijna dagelijks in mijn atelier te vinden.

Unieke serviezen: puur, simpel en mooi

Mijn werk is functioneel. Ik creëer serviezen voor dagelijks gebruik en voor speciale gelegenheden. Ook maak ik vazen, zeepbakjes en andere objecten. Voor keramiekliefhebbers en voor mensen die er bijvoorbeeld van houden om maaltijden op een stijlvolle manier te serveren. Het zijn geen massaproducten maar zeer persoonlijke producten die met aandacht en liefde zijn gemaakt. En dat geeft een extra dimensie aan het dineren of koffiedrinken.

Ik streef ernaar om simpele, mooie vormen te maken. De keramiek moet altijd fijn aanvoelen en de klei mag zichtbaar zijn. In mijn werk is altijd een deel niet geglazuurd omdat ik de puurheid en eerlijkheid van het materiaal ruimte wil geven. De klei is al mooi op zich en die schoonheid probeer ik te laten zien door de kracht van het materiaal te benadrukken. ‘Het laten zijn’ van het materiaal is altijd mijn streven.

Op deze pagina vind je verschillende collecties.

Werkwijze

Het maken van keramiek is een langzaam proces. Er zijn minimaal 10 tot 25 dagen nodig om een oven te vullen. Een slow proces dus, dat in schril contrast staat tot de snelle massaproductie die in de wereld wordt gepromoot. Dit proces gaat terug naar de basis en vergt tijd. Met veel plezier breng ik dit oude ambacht terug in de wereld van nu!

Al het werk draai ik op mijn schijf. Als ik klaar ben met draaien en de klei droog is, kan het stuk gebakken worden op 1020°C (biscuitbrand). Het stuk is dan droog en sterk, maar nog poreus genoeg om glazuur op te nemen. Daarna wordt het geglazuurd en nogmaals gebakken op 1200°C of 1250°C, de zogeheten glazuurstook. Dit hele proces – van maken, drogen, biscuit bakken, glazuren en glazuurbak – duurt ongeveer drie weken. Elk stuk gaat door mijn handen en niet één stuk is hetzelfde. Het is een met aandacht en liefde gemaakt product. Daar zit op zich al een schoonheid in.

Duurzaam en energieneutraal

In mijn manier van werken speelt duurzaamheid een belangrijke rol. In mijn atelier wordt niets weggegooid en gaat niets verloren. Resten klei en glazuren worden hergebruikt en daar maak ik weer recycle-serviezen van. Het stoken van de oven kost uiteraard veel energie. Door gebruik van zonnepanelen is ons huis energieneutraal en ook mijn atelier wordt duurzaam verwarmd. Voor het inpakken en verzenden van mijn werk gebruik ik gerecycled en hergebruikt materiaal.

En tot slot geldt dat keramiek lang mee gaat en een veel mooier en milieuvriendelijker alternatief is voor plastic.

Donatie aan goed doel

Een deel van de opbrengst van mijn werk doneer ik aan een goed doel. Vaak is dit gerelateerd aan kankeronderzoek of een hieraan gelinkte vereniging zoals de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker).

Meer over VOKK